en fr

Witbuikegel Atelerix albiventris

Dieren in onze sanctuary

Puk
Datum opgevangen
25-02-2024
Puk

Puk werd gevonden, verstopt in de handtas van een vrouw, bij een controle in de luchthaven van Raversijde. Witbuikegels staan niet op de positieve lijst, en mogen dus niet als huisdier gehouden worden in België. Puk was ook obees. Nu kan Puk genieten van de juiste voeding en beweging.


Witbuikegel  - De Zonnegloed - Dierenpark - Dieren opvangcentrum - Sanctuary Adopteer deze Witbuikegel

Kenmerken

Grootte:
15 - 25 cm
Voedsel:
Bessen, fruit, eieren, insecten, hagedissen en muizen
Gewicht:
300 - 600 gram
Leeftijd:
3 - 10 jaar/ans/years
Draagtijd:
1 maand/mois/month
Status:
Niet bedreigd
Familie:
Witbuikegel
Leefomgeving:
savannes, steppes en halswoestijnen
Leefgebied:
Afrika

Waar voelt hij zich op zijn best?

De witbuikegel leeft in grote delen van Afrika, vanaf het zuidelijke deel van de Sahara tot aan Zambia.
Het is een echte savanne bewoner, maar leeft ook in de drogere steppe.

Overdag rust de egel onder boomstronken, tussen gras of in holen.

Wat eet hij graag?

‘s Nachts gaat hij op zoek naar voedsel zoals; eieren, insecten, hagedissen, vruchten en kleine zoogdiertjes.
Tijdens het zoeken naar voedsel kan hij grote afstanden afleggen.

 

MEER INFO

Habitat en leefgebied
Deze egel komt over een groot deel van westelijk, centraal en oostelijk Afrika voor. Daar leeft het in de steppes, savannes en halfwoestijnen. Bossen vermijden ze meestal.

Voeding
De witbuikegel is een insecteneter en gaat dus op zoek naar kevers, mieren, termieten en larven, maar ook andere ongewervelden zoals spinnen, slakken en miljoenpoten. Heel af en toe zal de witbuikegel eens een ei eten, vruchten, paddenstoelen, of een hagedis, kikker of zelfs jonge muisjes.

Het gaat zelfs schorpioenen en giftige slangen niet uit de weg, want het kan goed tegen giftige steken of beten.

Uiterlijk
Het lijkt goed op onze Europese egel met hun stekelige rug, maar heeft duidelijk een blekere vacht op de buik en kop. Ook de tip en basis van de stekels zijn wit. Het is ook kleiner (tussen de 13 en 30 cm) met een spitsere snuit. Nog een groot verschil met alle andere egels, is dat de witbuikegel maar vier tenen heeft in plaats van de gebruikelijke vijf. Daarom staat ook wel bekend als de viertenige egel. Het is de duim dat ze missen.

Levenswijze
Net als onze egel, jaagt het dier ’s nachts en schuilt het overdag in holen in de grond, omgevallen boomstammen, rotsen of tussen de bladeren. Het leeft graag alleen. Bij koudere temperaturen, maar ook heel hoge, gaat het voor langere tijd rusten in z’n holletje.

Ze worden in het wild meestal maar een paar jaar oud. In gevangenschap kan dit tot tien jaar gaan.

Wetenswaardigheden
Zich verstoppen van een witbuikegel helpt niet altijd. Ze kunnen héél goed ruiken en horen en hebben hun zicht niet nodig.

Als het moet, zal het zwemmen of klimmen. Ze zijn ook heel actief en leggen verschillende kilometers af in één nacht. Niet mis, voor zo’n klein beestje.

Buiten de normale zintuigen heeft de egel nog een zesde zintuig, nl. het orgaan van Jacobson. Dit extra zintuig ligt tussen het gehemelte en de neusholte, vlak voor de inwendige neusopening. Het is een blind eindigend buisje, dat met reukepitheel bekleed is. Met dit orgaan worden nieuwe luchtjes onderzocht. Eerst ruikt de egel aan de nieuwe geur, daarna komt er een flinke hoeveelheid schuimend speeksel vrij. Als de ervaring is verwerkt, spuugt de egel het speeksel op zijn rug, terwijl hij zich in de vreemdste bochten wringt. Dit doet hij om het orgaan weer schoon en klaar te maken voor nieuwe prikkels.

Predatie
Nachtelijke jagers zoals uilen zullen op de witbuikegel jagen, maar ook jakhalzen, hyena’s en honingdassen. Net als onze egel, zal het zich oprollen tot een stekelige bol om zich te verdedigen.

Voortplanting in de natuur
Witbuikegels zijn niet gebonden aan een seizoen voor voorplanting, ze kunnen het hele jaar door voortplanten, maar ze wachten meestal tot er veel voedsel aanwezig is. De draagtijd is iets langer dan een maand, waarna twee tot vier jongen geboren worden. Een stekelig jong zou te gevaarlijk zijn voor de moeder, dus egeltjes worden geboren met nog zachte stekels, die daarna snel harder worden.

Bedreiging
Ze zijn alsnog “Niet Bedreigd”. In Amerika zijn ze heel populair als huisdier, waar het nog volledig legaal is. Er worden zelfs heuse egelshows georganiseerd. Invoer is wel verboden, dus er mogen geen wilde egels gevangen worden. In België staan ze niet op de positieflijst, wat betekent dat ze niet vrij mogen houden worden.

Bronnen
https://www.huisentuinkado.nl

 

Adopteer deze Witbuikegel