en fr

Witoorpenseelaap Callithrix jacchus

Dieren in onze sanctuary

Wickie (Mannetje)
Geboortedatum
24-10-2013
Datum opgevangen
03-02-2014
Wickie

Wickie werd samen met Mumpy binnengebracht door Stichting AAP. Hij werd gevonden op een parking in de streek van Hannover, duidelijk gedumpt. Hierdoor kon zijn geschiedenis niet worden vastgesteld.


Mumpy (Mannetje)
Geboortedatum
24-06-2012
Datum opgevangen
03-02-2014
Mumpy

Mumpy werd door zijn eigenaar na de dood van het moederdier afgestaan aan een opvangcentrum in Sachsenhagen, Duitsland. Daar werd hij samengevoegd met Wickie.


Sabine (Vrouwtje)
Geboortedatum
23-05-2019
Datum opgevangen
16-11-2024
Sabine

Sabine maakte deel uit van een groep witoorpenseelaapjes in Pakawi Park in België. Zij werd echter verstoten uit de groep. Toen is zij gekoppeld aan een mannelijk witoorpenseelaapje dat helaas was komen te overlijden.


Witoorpenseelaap - De Zonnegloed - Dierenpark - Dieren opvangcentrum - Sanctuary Adopteer deze Witoorpenseelaap

Kenmerken

Grootte:
15 cm (staart: 18 - 20 cm)
Voedsel:
Boomhars, hagedissen, eieren, kikkers, fruit
Gewicht:
235 - 250 gram
Leeftijd:
12 - 13 jaar/ans/years
Draagtijd:
3,5 maanden/mois/month
Status:
Niet bedreigd
Familie:
Witoorpenseelaap
Leefomgeving:
Tropische bossen
Leefgebied:
Noordoost- en Zuidoost-Brazilië

Uiterlijk

Het witoorpenseelaapje is een klein aapje met een donzige vacht die bruin, grijs en geel gevlekt is. Aan de oren zitten opvallende witte pluimen, die pas bij oudere dieren goed zichtbaar worden. De staart is geringd en vaak even lang als het lichaam. Het gezicht is bleek met een witte gloed op het voorhoofd. De handen en voeten zijn geelachtig oranje van kleur.

Witoorpenseelaapjes hebben klauwachtige nagels aan de meeste vingers, behalve aan de grote teen, die een platte nagel heeft. Hun scherpe snijtanden helpen bij het openen van boomschors om bij boomhars te komen.

Gedrag

Deze aapjes zijn overdag actief en leven in stabiele familiegroepen van 2 tot 15 individuen. Binnen de groep mogen alleen het dominante mannetje en vrouwtje zich voortplanten. De groep bestaat meestal uit één dominant paartje, hun nakomelingen en andere volwassen familieleden.

Ze bewegen zich behendig door de bomen door van tak naar tak te springen en langs stammen te klimmen. De motoriek lijkt op die van een eekhoorn, inclusief het verticaal hangen aan bomen.

Witoorpenseelaapjes communiceren via vocale geluiden, lichaamshoudingen en geursporen. Ze gebruiken ook geur om hun territorium af te bakenen en om hun status te tonen.

Voeding

Het dieet van het witoorpenseelaapje bestaat voornamelijk uit boomhars, fruit, insecten, eieren en af en toe kleine reptielen. Ze maken met hun scherpe snijtanden gaten in de schors om de hars te bereiken. Wanneer boomhars schaars is, schakelen ze over op vruchten en insecten.

Habitat

Oorspronkelijk leefden witoorpenseelaapjes aan de noordoostkust van Brazilië. Door ontsnapte exemplaren hebben ze hun leefgebied uitgebreid naar Zuidoost-Brazilië. Ze bewonen zowel tropische regenwouden als secundaire bossen langs de bosranden en in agrarische gebieden.

Voortplanting

De voortplanting is grotendeels monogaam, maar er komt ook polyandrie en polygamie voor. Alleen de dominante dieren in de groep mogen zich voortplanten. Na een draagtijd van ongeveer 148 dagen wordt meestal een tweeling geboren, met een geboortegewicht van ongeveer 26,5 gram.

Het mannetje draagt de jongen vrijwel direct na de geboorte rond, terwijl het vrouwtje voornamelijk zorgt voor de voeding. Na drie maanden zijn de jongen gespeend en na vijf maanden volledig zelfstandig. De jongen bereiken de geslachtsrijpheid na ongeveer een jaar.

Bedreigingen

Hoewel de populatie in Zuidoost-Brazilië toeneemt, blijft de soort kwetsbaar door ontbossing in het noordoosten van Brazilië. De vernietiging van leefgebied en de illegale handel als huisdier vormen de grootste bedreigingen.

 

Adopteer deze Witoorpenseelaap