12/02/2016 - 7 soorten reptielen opgevangen.

Vandaag kwam er een grote groep reptielen aan vanuit het Natuurhulpcentrum Opglabeek.  7 soorten waaronder een baardagaam, een helmbasilisk, een luipaardgekko een berberskink een steppenvaraan, twee groen leguanen en twee kolenbranderschildpadden.  Dieren vooral gedumpt door partikuliere eigenaars en enkele in beslaggenomen uit een dierentuin.
Reptielen worden meer en meer gehouden als huisdier.  Iedereen kent wel iemand met een slang, baardagame, kameleon of ander reptiel in huis.


Er is een nieuw gedeelte bijgekomen bij de reptielen zolder zodat ook deze dieren weer van een ruim en aangepast verblijf kunnen genieten. 

Het probleem is echter dat al te veel mensen in een impulsive bui een reptiel komen zonder zich eerst terdege geïnformeerd te hebben.  Reptielen houden is een hobby waar veel meer bij komt kijken dan men denkt, een aangepast terrarium, juiste temperaturen, luchtvochtigheid, voedseldieren, UV-licht, ...


Diernepark-Sanctuary De Zonnegloed vzw vangt reptielen op van inbeslagnames, ontsnapte dieren of dieren waarvan de eigenaars afstand doen.  De dieren worden hier opgevangen voor de rest van hun leven.  Ze krijgen een nieuw hoopval leven.  Een warme thuis.

 

Hoewel het merendeel van deze dieren niet gevaarlijk zijn, kunnen ze toch voor gevaarlijke situaties zorgen.  De meerderheid van de bevolking is nu eenmaal bang van reptielen en zo'n ontsnapt dier op een ongelukkinge plaats kan tot heel wat paniek leiden.

Karel Ackaert

Verantwoordelijke vzw De Zonnegloed