Welpjes update

Nieuws over de beren

Je herinnert het je vast nog wel: de plotse geboorte van twee berenwelpjes in De Zonnegloed. Een echte verrassing was het. Niemand wist namelijk dat berin Sandra in blijde verwachting was. Vandaag zijn we een viertal maanden verder. Hoog tijd dus voor een stand van zaken.

 

 

 

Stap voor stap op ontdekking

De welpjes zijn in hun nopjes. Ze zijn flink gegroeid, genieten met volle teugen van allerlei lekkers en hebben iets bijzonder leuks ontdekt: speeltijd. Ze rennen in het rond, klauteren op alles wat ze tegenkomen, en – hoe kan het ook anders – dagen elkaar uit. Het zijn échte beren, dat is duidelijk. Sandra ziet het allemaal graag gebeuren.

Nieuwsgierig, dat zijn ze ook. Hun natuurlijke drang naar ontdekking is sterk, en maakt hen sinds kort erg benieuwd naar wat er achter de luiken schuilt. Die drang willen we niet tegenhouden. Daarom krijgen ze sinds enkele dagen elke dag de kans om even naar buiten te gaan. Maar wel op geheel eigen ritme. Wat blijkt? Eens ze op de drempel staan, blijken ze toch iets minder stoer te zijn dan we dachten. De ene dag durven ze wel al eens een stapje in de buitenlucht zetten, de andere dag niet. Toch maar lekker dicht bij mama blijven, denken ze vast. Daar is het per slot van rekening lekker warm en veilig.

Je popelt ongetwijfeld om deze speelvogels met eigen ogen te zien. Begrijpelijk. Weet echter dat de welpjes nog niet vaak buiten spelen, en dat de kans om ze effectief te zien dus heel erg klein is. De tijd om ze in volle glorie te bewonderen komt nog. Alles op zijn tijd, je weet wel.

 

En Sandra?

Ook Sandra stelt het prima. Meer dan prima zelfs. Niet alleen geniet ze overduidelijk van haar speelse welpen, ook lijkt ze nog nauwelijks last te hebben van de tandpijn die ze indertijd had. Of leek te hebben? Want nu ze geen echte tekenen meer geeft van een pijnlijk tandprobleem, stelt zich de vraag of haar afwijkende gedrag van enkele maanden geleden niet eerder kwam door haar zwangerschap dan door tandpijn. Wat er ook van zij, het doet deugd om te zien dat ze geen pijn lijdt.

Toch zullen we haar tanden grondig controleren. Maar wel pas wanneer de welpen en Sandra er zelf klaar voor zijn om even gescheiden te worden. We willen namelijk geen onnodige stress bezorgen, zeker niet nu Sandra pijnloos van het moederschap geniet. Dit is trouwens ook de reden waarom we het geslacht van de welpen nog niet kennen. We kiezen er bewust voor om dit pas na te gaan wanneer welp en moeder er zich goed bij voelen om even afgezonderd te worden. Welzijn komt altijd op de eerste plaats.

 

Wat met de andere beren?

Tishka heeft de tijd van zijn leven. En dat verdient hij. Want door de oorlog in Oekraïne moest hij samen met Sandra geëvacueerd worden uit een dierentuin in Kiev. Bij ons vond hij gelukkig een nieuwe thuis. En dat zullen Uli en Mimi wel geweten hebben: Tishka trekt bijzonder graag met hen op, en ziet zichzelf al als een integraal deel van de groep. Stiekem vindt Mimi dit ook gewoon geweldig. Uli daarentegen moet nog wat wennen aan dat nieuwe enthousiasme. Maar ze staat haar mannetje en geeft simpelweg een brul als ze even met rust gelaten wil worden. En die hint, die snapt Tishka wel.

Het trio kan vanaf nu ook kennismaken met de welpjes. Wanneer zij het aandurven om naar buiten te gaan, kunnen ze even contact maken. Wel op een veilige manier natuurlijk: de twee buitenverblijven grenzen dan wel aan elkaar, maar ze zijn wel goed afgesloten. Zo kan iedereen op eigen tempo aan elkaar wennen.