Rolstaartbeer Potos flavus
Dieren in onze sanctuary
Lalka
Werd samengevoegd met soortgenoot Frantz in Duitsland, waarna ze samen als koppel hun definitieve thuis vonden in de zonnegloed.
Frantz
Frantz werd op de stoep gevonden door een bejaarde vrouw in Kassel, Duitsland. Een familie in de regio was zo vriendelijk om het dier tijdelijk op te vangen, daar de eigenaar liet weten Frantz niet meer terug te willen. De familie kwam er al snel achter dat het diertje niet geschikt was om als huisdier te houden (Frantz was regelmatig agressief tegen zijn nieuwe baasjes, bovendien zijn rolstaartberen nachtdieren met een sterke geur). Ze hadden tijdelijk een oude kippenren aangepast en daar een verblijf voor Frantz gemaakt, waar hij vervolgens een tijdje samen leefde met een konijn. Uiteindelijk kon hij naar stichting AAP verhuizen waar hij werd samengevoegd met een soortgenoot. Als koppel vonden ze een definitieve thuis in De Zonnegloed.
Kenmerken
- Grootte:
- 40 - 60 cm
- Voedsel:
- fruit, bes, noten, boomhars, honing, kuiken, insect,
- Gewicht:
- 1,4 - 4,6 kg
- Leeftijd:
- 23 jaar/années/years
- Draagtijd:
- 4 maanden/mois/month
- Status:
- Niet bedreigd
- Familie:
- Rolstaartbeer
- Leefgebied:
- Latijns-Amerika
Waar voelt hij zich het best ?
Hij komt van nature voor in de tropische oerwouden van Zuid Mexico tot de Braziliaanse staat Mato Grosso.
Wat eet hij het liefst ?
Zijn menu bestaat voornamelijk uit plantaardige kost. Hij voedt zich graag met vruchten, eieren, honing en af en toe wat insekten.
MEER INFO
Roofdier
Rolstaartbeer of kinkajoe, de soort Potos flavus van de familie Wasberen. Dit roofdiertje, ter grootte van een marter (lengte 40–50 cm, staart 45–50 cm), maar plomper, leeft in het oerwoud van Midden- en Zuid-Amerika (inclusief Suriname). Het dier heeft een grijpstaart, die hem bij het klimmen uitstekend te pas komt. De zachte, kortharige vacht is geel- of roodachtig bruin, soms echter grijs of nog anders gekleurd. De ogen zijn groot, de oorschelpen klein en opzij van de kop geplaatst. De rolstaartbeer is een nachtelijke klimmer, die zich in de kruinen van de bomen ophoudt. Zijn voedsel bestaat uit plantendelen (vooral vruchten), insecten en vogeleieren, die hij bij de verorbering met de voorpoten vasthoudt. Na een draagtijd van 112–118 dagen worden één of twee jongen geboren. De levensduur bedraagt 20–25 jaar. De verwante, eveneens Zuid-Amerikaanse, olingo's (Bassaricyon) zijn o.a. gekenmerkt door geringde staarten die geen grijpfunctie hebben.
Herkomst
Van nature komt de rolstaartbeer voor in de tropische oerwouden van Zuid Mexico zuidwaarts tot de Braziliaanse staat Mato Grosso.
Algemeen
De rolstaartbeer valt onder de kleine beerachtigen en is door zijn opvallende
rolstaart enig in zijn soort in deze groep. Een ander dier wat veel gelijkenis met de rolstaartbeer vertoond is de Olingo ( Bassaricyon ). De staart van de Olingo is echter dikker en wolliger.
Uiterlijk
Ronde kop, kleine ronde oorschelpen, grote donkere ogen, stompe snuit,
romp lang , ledematen kort, de tenen van voor- en achterpoten hebben sterk gevormde scherpe nagels. De staart is bijna net zo lang als de kop en romp samen. Zijn vacht is "fluweelachtig" en zeer dicht, zacht en kort. De vacht is aan de bovenzijde geelachtig bruin met een bronskleurige waas. Het middendeelvan de rug is donkerder met een donkere lengtestreep. De onderzijde is diepgeelbruin.
Levenswijze
Nachtactief. Doordat hij zich hoog in de bomen van het oerwoud voortbeweegt is hij in het wild niet altijd even makkelijk te zien. Overdag slaapt hij, ineengerold met zijn voorpoten voor de ogen geslagen, in een boomholte of in dicht gebladerte.
Voeding
Zijn menu bestaat voornamelijk uit plantaardige kost. Hij voedt zich graag met vruchten, het liefst vruchten met een zachte vruchtwand, eieren, honing en af en toe wat insekten. Tijdens het eten neemt de rolstaartbeer de meest verschillende houdingen aan:
op zijn achterste zittend, op de rug liggend of hangend aan zijn achterpoten en staart met de kop omlaag. De vruchten worden met de bek en voorpoten vastgepakt, nadat ze er eerst uitgebreid aan geroken hebben. Door op de rug te liggen kunnen ze het vocht wat uit de vruchten komtoptimaal opnemen.
Hierachie
De rolstaartbeer leeft in kleine troepen zonder strenge onderlinge rangorde.
Geluid
Rolstaartberen maken een opvallend schril blaffend geluid. b.v. als ze schrikken of als hun rust verstoord wordt. Bij onderlinge onenigheid of bedreiging produceren ze een vervaarlijk sissend en krijsend geluid.
Voortplanting
Niet aan een bepaald jaargetijde gebonden. Na een draagtijd van 112-118 dagen wordt er 1 jong geboren, zeer zelden twee. Op een leeftijd van 2-3 maanden is het grijpvermogen van de staart volledig ontwikkeld. Na 7-8 weken begint de rolstaartbeer met het eten van vast voedsel. Na 4 maanden is hij zo goed als zelfstandig.Mannetjes zijn na ca.1,5 jaar en vrouwtjes na ca. 2-2,5 jaar geslachtsrijp.
Klik op de foto hieronder voor de reddingsactie van rolstaartbeer Frantz.
Adopteer deze Rolstaartbeer