Roodhandtamarin Saguinus midas
Dieren in onze sanctuary
Satum
Satum en Viritus werden samen met nog andere dieren binnengebracht na de sluiting van de Wissel Zoo, Nederland. De dieren konden nergens terecht. Gelukkig vonden ze een plaatsje in De Zonnegloed waar ze nu samen verder een hoopvol leven kunnen leiden.
Viritus
Viritus en Satum werden samen met nog andere dieren binnengebracht na de sluiting van de Wissel Zoo, Nederland. De dieren konden nergens terecht. Gelukkig vonden ze een plaatsje in De Zonnegloed waar ze nu samen verder een hoopvol leven kunnen leiden.
Tammy
Tammy werd door de politie van België in beslag genomen. De politie werd op de hoogte gebracht van het diertje doordat een particulier een roodhandtamarin te koop zag staan op een tweedhandssite. De politie trof het dier aan in een soort kattenmand in de koffer van een auto en namen het meteen in beslag om het daarna veilig bij een opvangcentrum binnen te brengen.
Lees hier het hele verhaal.
Kenmerken
- Grootte:
- 21 - 28 cm
- Voedsel:
- Zaden, bes, fruit, spin, kikker, hagedis
- Gewicht:
- vr.430g - m.586 gram
- Leeftijd:
- 21 jaar/années/years
- Draagtijd:
- 4,5 maand/mois/month
- Status:
- Niet bedreigd
- Familie:
- Roodhandtamarin
- Leefgebied:
- Noordoost Zuid-Amerika
Waar voel ik mij het best ?
Hij leeft voornamelijk in bomen in het noordoosten van de Amazonebekken, ten oosten van de Rio Negro en de Rio Branco, in Noord-Brazillië, Suriname, Guyana en Frans-Guyana.
Wat eet hij graag?
De voeding bestaat uit vruchten, zaden, nectar, spinnen, hagedissen en kikkers. Ze zoeken hun voedsel bij voorkeur tussen open boomkruinen bij elkaar.
MEER INFO
Leefgebied
De roodhandtamarin komt voor in het noordoosten van de Amazonebekken, ten oosten van de Rio Negro en de Rio Branco, in Noord-Brazilië, Suriname, Guyana en Frans-Guyana. Ze komen hier voor in moerasbossen en troposche regenwouden die al dan niet zijn aangetast door mensen. Ze schuwen de aanwezigheid van mensen dan ook niet. Ze houden zich vooral langs de bosranden op in hoge bomen.
Uiterlijk
De roodhandtamarin heeft een zwart gezicht en een zwarte rug, die oranjerood gemarmerd is. De handen en voeten zijn geel of goudoranje van kleur.
Voortbeweging
De roodhandtamarin leeft voornamelijk in bomen. Hij kan goed springen waarbij hij zijn staart gebruikt om zijn evenwicht te bewaren. Hij kan sprongen maken van 18 meter vanuit een boom naar de grond zonder dat hij enig letsel oploopt.
Voedsel in de natuur
De voeding bestaat uit vruchten, zaden, nectar, spinnen, hagedissen en kikkers. Ze zoeken hun voedsel bij voorkeur tussen open boomkruinen bij elkaar.
Gedrag
De roodhandtamarin leeft alleen of in familiegroepjes van 2 tot 15 dieren, maar meestal niet meer dan 8 dieren. De gemiddelde groepsgrootte van roodhandtamarins bestaat echter uit vijf dieren. Een dominante vrouwtje staat aan het hoofd van de groep.
Predatie
Zijn natuurlijke vijanden zijn kleine katten, roofvogels en slangen.
Voortplanting in de natuur
Het dominante vrouwtje, dat met één of meerdere mannetjes paart, is de enige die zich voortplant. Echter soms paren meerdere vrouwtjes met één mannetje. De jongen worden, wanneer ze niet gezoogd worden, door alle volwassen leden van een groep verzorgd.
Bedreiging
De roodhandtamarin profiteert van het zeldzamer worden van het verwante mantelaapje (Saguinus bicolor), die tegenwoordig enkel nog voorkomt in de omgeving van Manaus. Aan de rand van het verspreidingsgebied van het mantelaapje neemt de roodhandtamarin steeds meer de plaats in van deze bedreigde apensoort, waardoor de populaties van het mantelaapje lastig herstellen.
Adopteer deze Roodhandtamarin