en fr

Japanse eekhoorn Sciurus lis

Dieren in onze sanctuary

Ravi
Datum opgevangen
14-12-2023
Ravi

Via het Natuurhulpcentrum Oudsbergen werd Ravi binnen gebracht.  Hij komt van een inbeslagname in BelgiĆ«. Japanse eekhoorns mogen in BelgiĆ« namelijk niet als huisdier gehouden worden omdat zij niet op de positieflijst staan.


Japanse eekhoorn - De Zonnegloed - Dierenpark - Dieren opvangcentrum - Sanctuary Adopteer deze Japanse eekhoorn

Kenmerken

Grootte:
15 tot 25 cm (even lange staart)
Voedsel:
Noten, bes, zaden, insecten,
Gewicht:
250 - 310 gram
Leeftijd:
14 jaar
Draagtijd:
40 dagen
Status:
Niet bedreigd
Familie:
Japanse eekhoorn
Leefomgeving:
Bosrijke gebieden
Leefgebied:
Japan

MEER INFO

Uiterlijk
De Japanse eekhoorn lijkt qua uiterlijk heel goed op onze inheemse rode eekhoorn. Ze zijn ongeveer even groot, met een overwegend roodbruine kleur en een witte buik en pluimoren. Omdat de soort ook wel gekweekt wordt om als huisdier verkocht te worden, bestaan er daarnaast niet-natuurlijke kleurvarianten.

Wetenswaardigheden
De Japanse eekhoorn is net al de meeste andere soorten eekhoorns solitair. Het kan wel gebeuren dat ze tijdens de winter met meerdere samen in een nest gaan verblijven om het wat warmer te hebben.

De Japanse eekhoorn komt op alle grote eilanden van Japan voor met uitzondering van de meest noordelijke, Hokkaido. Daar vind je dan onze rode eekhoorn.

Voortplanting in de natuur
De Japanse eekhoorn heeft een paarseizoen dat loopt van februari tot juni, waarin het kan gebeuren dat er zelfs twee nesten gemaakt worden. Meestal blijft het wel maar bij eentje. De draagtijd ligt rond de 40 dagen, waarna twee tot vijf, soms zes, jongen geboren worden. Na ongeveer zeven weken zijn deze onafhankelijk en gaan ze hun eigen territorium gaan opzoeken.

Bedreiging
Naast de natuurlijke vijanden (voornamelijk slangen, roofvogels en vossen), werd de Japanse eekhoorn ook bejaagd door de mens als voedselbron, en voor hun vacht. Deze druk op de populatie is wel niet groot, waardoor de Japanse eekhoorn nergens echt wordt bedreigd.

Adopteer deze Japanse eekhoorn