en fr

Steppevaraan Varanus exanthematicus

Dieren in onze sanctuary

Anthé
Geboortedatum
01-01-2001
Datum opgevangen
28-02-2019
Anthé

Anthé werd samen met een andere steppevaraan op straat gevonden. Ze werden hoogstwaarschijnlijk achtergelaten door hun vorige baasje. De brandweer heeft de diertjes, die in zeer slechte gezondheid waren, gevangen en naar Wildtier - und Artenschutzstation te Sachsenhagen (D) gebracht. Voor Anthé kwam de hulp net op tijd en is er volledig bovenop gekomen. Jammer genoeg heeft het andere diertje het niet overleefd.


Jappe
Geboortedatum
01-01-2001
Datum opgevangen
20-09-2019
Jappe

Jappe werd in beslag genomen samen met luipaardgekko Ekko. Ze werden in twee aparte terraria gehouden die veel te klein waren voor deze dieren. Ook kregen ze niet de juiste verzorging. Gelukkig konden beide dieren uit deze situatie gehaald worden. Jammer genoeg waren ze al te gedomesticeerd en konden ze niet terug naar de natuur.


Steppevaraan - De Zonnegloed - Dierenpark - Dieren opvangcentrum - Sanctuary Adopteer deze Steppevaraan

Kenmerken

Grootte:
0.80 - 1.2 m
Voedsel:
Insecten, spinnen, eieren, kikkers, muizen, ratten en vogels
Gewicht:
3 kg
Leeftijd:
12 jaar/ans/years
Status:
Minste zorg
Familie:
Steppe varaan
Leefomgeving:
Droge en dorre gebieden
Leefgebied:
Afrika

Waar voelt hij zich op zijn best?

De steppevaraan komt voor in een groot deel van Afrika; van Senegal tot Soedan.  De soort leeft in droge en schrale gebieden zoals steppen, dorre graslanden en halfwoestijnen, maar het dier zwemt graag en blijft meestal in de buurt van een waterpartij.  De steppevaraan schuilt in holen onder rotsblokken die soms zelf gegravan worden maar meestal wordt een verlaten hol ingenomen of in dichte vegetatie geschuild.

Wat eet hij graag?

Het voedsel van een steppe varaan bestaat voornamelijk uit eieren, maar ook allerlei reptielen, vogels, kleine zoogdieren en grotere insecten.

 

MEER INFO

Habitat en leefgebied
De steppevaraan komt voor van Senegal tot Soedan, net onder de Sahara-woestijn tot in Congo. Verder zuidelijk loopt hun broertje, de witkeelvaraan rond.

Ze lopen graag rond in de steppes, halfwoestijnen, graslanden en andere droge gebieden, maar het zwemt ook wel eens graag. Daarom vind je ze wel vaker terug nabij een waterplas.

Voeding
In tegenstelling tot de meeste varanen, eet de steppevaraan redelijk eenzijdig. Het houdt vooral van insecten, slakken, schorpioenen en ook wat amfibieën. Meestal wordt dit aangevuld bij andere varanen door eieren, kleine vogels, reptielen en zoogdieren, maar de steppevaraan lijkt deze links te laten liggen.

Uiterlijk
Met staart erbij kunnen ze 1,2 meter lang worden. Op de rug zijn ze dof van kleur, variërend van bruin tot grijs met kleine, gelige vlekken die vooral nog zichtbaar zijn bij jongere dieren. Op de buik zijn ze licht van kleur. Op de korte, dikke staart zie je meestal wat lichte strepen.

In vergelijking met andere varanen heeft het een grote kop en een korte nek, maar om het verschil te zien met bijvoorbeeld de witkeelvaraan of de Kaapse steppevaraan, is zeker niet gemakkelijk. De beste manier is weten waar je bent, want de soorten komen niet samen voor. De witkeelvaraan heeft meestal ook een duidelijkere tekening.

Levenswijze
De steppevaraan graaft zelf wel eens zijn holen onder rotspartijen, maar is liever wat luier door verlaten holen op te zoeken en deze te gebruiken. Of het kruipt in het dichte struikgewas.

Wetenswaardigheden
Een alternatieve naam is de savannevaraan.

Varanen zouden deels aan de basis liggen van de mythe van draken. Ze worden dan ook best groot, en hun flitsende rode tong kan wel eens doen denken aan vuur bij mensen met veel fantasie. De komodovaraan is de allergrootste en kan wel tot drie meter lang worden.

Predatie
Grote roofvogels en slangen zouden wel eens een steppevaraan te lijf gaan. Om zich te verdedigen, maakt de steppevaraan gebruik van zijn krachtige staart. De beet van een steppevaraan is ook niet niks. Hun speeksel is zelfs wat giftig.

Bedreiging
Ondanks dat de steppevaraan als “Niet Bedreigd” staat opgelijst, heeft het toch wat bedreigingen. Zo worden ze gebruikt in de leerindustrie. De dieren worden ook uit het wild gevangen om als huisdier verkocht te worden, of hun eieren worden geroofd en uitgebroed om dan de jonge varaantjes te verkopen.

Adopteer deze Steppevaraan